علت بوی بد جوراب چیست؟

علت بوی بد جوراب چیست

بو گرفتن جوراب یکی از مشکلات رایجی است که بیشتر افراد با آن رو به رو میشوند. بوی بد جوراب میتواند مشکلی ناخوشآیند بوده و موجب برهم زدن آرامش شما شود. در روز های گرم تابستانی و با بالا رفتن دمای هوا، میزان تعریق پاهایمان در درون کفش نیز افزایش یافته و باعث بالا رفتن احتمال بو گرفتن جوراب میشود؛ اما علت بوی بد جوراب چیست و چگونه بوی جوراب را از بین ببریم؟

بوی جوراب مشکلی رایج بوده و برای تمامی افراد، اعم از بزرگ و کوچک و زن و مرد میتواند اتفاق بیفتد. به صورت کلی عواملی مانند تعریق زیاد پا و فعالیت های باکتری های مختلف اصلی ترین علت بوی جوراب محسوب میشوند. 

دلیل بوی بد جوراب، چرا جوراب بو میگیرد؟

برای رفع هر مشکلی ابتدا باید به شناخت دلایل ایجاد مشکل پرداخته و با از بین بردن عوامل ایجاد مشکل، در راه از بین بردن مشکل ایجاد شده قدم برداشت. در مورد بود بد جوراب نیز این مورد صدق نموده و ابتدا قبل از هر موضوعی باید به بررسی دلایل ایجاد بوی بد جوراب بپردازیم. اصلی ترین علت های بو گرفتن جوراب عبارت اند از:

  1. تعریق زیاد پا
  2. فعالیت باکتری ها و قارچ ها
  3. جنس نامرغوب جوراب
  4. استفاده طولانی مدت از جوراب
  5. استفاده از جوراب غیرقابل تنفس
  6. نفوذ آب به درون کفش و مرطوب شدن جوراب
  7. استفاده از کفش نامناسب
  8. قرار گرفتن طولانی مدت کفش در معرض نور آفتاب
  9. استفاده از جوراب نامتناسب با شرایط آب و هوایی
  10. نظافت ناکافی پا

به عنوان پاسخی کوتاه، تعریق زیاد پا، فعالیت باکتری ها و قارچ ها و جنس نامرغوب جوراب اصلی ترین دلایل بوی بد جوراب به شمار میروند، اما ممکن است دلایل ذکر شده دیگر نیز به عنوان ریشه مشکل شناسایی شوند. در ادامه به بررسی هریک از دلایل ذکر شده به صورت کامل میپردازیم.

۱. تعریق زیاد پا

غده های عرق از اصلی ترین غده های موجود در پوست انسان محسوب میشوند. جالب است بدانید که بیشترین میزان غده های عرق در پوست انسان مربوط به پوست پا است، به صورتی که هر سانتی‌متر مربع از پوست پا دارای حدود ۳۰۰۰ غده عرق میباشد؛ بنابریان بیشترین میزان تعریق بدن را میتوانیم مربوط به پاها بدانیم.

با قرار گرفتن طولانی مدت پا در درون کفش و جوراب و افزایش دما، فعالیت غدد عرق در پوست پا نیز افزایش یافته و باعث افزایش میزان تعریق پا خواهد شد. یکی از وظایف جوراب، جذب رطوبت و تعریق پا میباشد. در طولانی مدت با افزایش میزان تعریق، میزان زیادی از عرق جذب جوراب شده و درنهایت باعث ایجاد بوی نامطبوع در جوراب خواهد شد.

تعریق زیاد پا عامل بوی بد جوراب

۲. فعالیت باکتری ها و قارچ ها

محیط گرم و مرطوب ایجاد شده توسط جوراب و کفش برای پا، یکی از ایده آل ترین محیط ها برای رشد و فعالیت باکتری ها و قارچ های مختلف میباشد. باکتری و قارچ های موجود در قسمت پا با تجزیه و مصرف عرق به ایجاد مواد اسیدی پرداخته و باعث ایجاد بوی بد جوراب میشوند.

قرار دادن جوراب مرطوب و عرق کرده در محیط های تاریک نیز باعث افزایش میزان فعالیت باکتری ها شده و درنهایت باعث افزایش بوی بد جوراب میشود. توجه داشته باشید که فعالیت قارچ ها و باکتری در قسمت های مخلتلف پا به مرور زمان میتواند باعث ایجاد مشکلات بهداشتی و بیماری های مختلف نیز گردد.

۳. جنس نامرغوب جوراب

جوراب ها از مواد مختلفی تولید میشوند. اصلی ترین مواد مورد استفاده در تولید جوراب ها موادی مانند نخ پنبه، ابریشم و نخ های مصنوعی میباشند. برخی از جوراب ها از مواد نامرغوب ساخته شده و باعث افزایش میزان تعریق و فعالیت باکتری ها و قارچ های مختلف در قسمت پا میشوند.

جوراب های با مواد اولیه نامناسب ممکن است دارای بود بد اولیه و نامناسبی نیز باشند که شبیه به بوی پلاستیک نامرغوب میباشد. جوراب های تولید شده از مواد نامرغوب علاوه بر ایجاد بوی بد جوراب، میتوانند با کاهش میزان بهداشت پاها مشکلات پوستی مختلفی را نیز در قسمت پا برای ما ایجاد نمایند.

۴. استفاده طولانی مدت از جوراب

استفاده طولانی مدت از جوراب نیز به عنوان یکی از اصلی ترین علت های بو گرفتن جوراب محسوب میشود. یکی از اصلی ترین وظایف جوراب ها جذب رطوبت و تعریق ایجاد شده توسط پاها است که به مرور با استفاده طولانی مدت از یک جوراب، میزان تعریق جذب شده در بافت جوراب افزایش یافته باعث افزایش بوی بد جوراب میشود.

با ماندگاری رطوبت و تعریق بسیار بالا درون بافت جوراب، فعالیت باکتری و قارچ ها نیز بسیار افزایش یافته و باعث افزایش بیش از پیش بوی بد جوراب میشود. تاثیر این مورد در فصول گرم سال مانند تابستان بسیار از سایر مواقع نمایان میشود.

۵. استفاده از جوراب غیرقابل تنفس

تنفس پذیری جوراب یکی از مهم ترین ویژگی های یک جوراب مرغوب و با کیفیت به شمار میرود. ورود مقدار مناسبی از هوا به درون جوراب باعث کاهش میزان تعریق پا شده و از رشد و تکثیر باکتری ها و قارچ های مختلف جلوگیری مینمایند.

تنفس پذیری بسیار کم جوراب باعث محبوس شدن هوا در درون جوراب، افزایش دما، افزایش تعریق و فعالیت باکتری ها و درنهایت ایجاد بوی بد جوراب میشود. در هنگام خرید جوراب حتما به بافت جوراب و تنفس پذیری آن توجه ویژه داشته باشید.

استفاده از جوراب های تنفس ناپذیر عامل بوی بد جوراب

در اوموژ بخوانید: راهنمای سایز جوراب زنانه و مردانه!

۶. نفوذ آب به درون کفش و مرطوب شدن جوراب

در برخی مواقع در هنگام استفاده از جوراب مخصوصا در شرایط محیطی مرطوب، مقداری آب به درون کفش و درنهایت به درون جوراب نفود پیدا میکند. شرایط مرطوب و تاریک جوراب در درون کفش محیطی ایده آل برای رشد و تکثیر باکتری های مختلف محسوب میشود. فعالیت باکتری ها در محیط فوق افزایش پیدا کرده و باعث ایجاد بوی بد جوراب در کفش میشوند.

در هنگامی که کفشتان خیس شد، برای جلوگیری از مرطوب شدن جوراب و درنهایت بوی بد جوراب، بهتر است کفش هایتان را درآورده و آنها را خشک نمایید. داشتن یک جفت جوراب اضافی برای شرایط اینچنینی نیز میتواند موثر واقع شود.

۷. استفاده از کفش نامناسب

جنس و میزان تنفس پذیری کفش نیز به صورت مستقیم بر ایجاد بوی بد جوراب تاثیر گذار است. کفش هایی که دارای تنفس پذیری کمی هستند میتوانند با محبوس کردن هوا در قسمت درونی خود به ایجاد محیطی گرم و مرطوب، یعنی دلخواه باکتری ها، کمک نموده و باعث افزایش فعالیت باکتری ها و قارچ های مختلف شوند.

کفش ها مناسب همچنین با افزایش دمای پا باعث افزایش میزان تعریق شده و از این طریق نیز باعث افزایش بوی بد جوراب میشوند. در فصول گرم سال مانند تابستان استفاده از کفش های مناسب با تنفس پذیری بالا را حتما پیشنهاد میکنیم.

۸. قرار گرفتن طولانی مدت کفش در معرض نور آفتاب

قرار دادن طولانی مدت کفش در معرض نور آفتاب، علاوه بر آسیب به روی داخلی و بیرونی کفش، باعث رشد برخی از باکتری ها و قارچ های مختلف میشوند. پس از پوشیدن کفش قرار گرفته در معرض آفتاب به مدت طولانی، قارچ های تکثیر یافته میتوانند با استفاده از تعریق پا فعالیت خود را افزایش داده و بوی بدی را در جوراب ایجاد نمایند.

پیشنهاد میکنیم از قرار دادن طولانی مدت کفش در معرض نور آفتاب خود داری نمایید. همچنین قرار گرفتن کفش عرق کرده در جای تاریک نیز میتواند باعث افزایش فعالیت باکتری ها شود.

۹. استفاده از جوراب نامتناسب با شرایط آب و هوایی

جنس جوراب را باید متناسب با شرایط آب و هوایی انتخاب نمایید. استفاده از جوراب های ضخیم در آب و هوای گرم تابستان به راحتی میتواند باعث افزایش بسیار زیاد دمای محیط پا و درنتیجه افزایش فعالیت غده های عرق شود. فعالیت غده های عرق نیز در محیط گرم بسیار افزایش یافته و میزان زیادی از عرق را تولید خواهند نمود.

استفاده از جوراب های ضخیم در هوای گرم تابستان همچنین میتواند به افزایش فعالیت قارچ و باکتری ها نیز دامن زده و باعث ایجاد بیماری های پوستی برای پا ها شود. پیشنهاد میکنیم در هوای گرم از جوراب های مناسب مانند جوراب مچی زنانه استفاده نمایید.

استفاده از جوراب نامتناسب با شرایط آب و هوایی علت بوی بد جوراب

۱۰. نظافت ناکافی پا

برخی از افراد نسبت به سایر انسان ها در قسمت پاهایشان میزان بیشتری از تعریق را تجربه مینمایند. انباشته شدن میزان زیاد تعریق در پا در مدت طولانی باعث ایجاد بوی نامناسب در پا و جوراب خواهد شد.

اگر تعریق پاهایتان بیشتر از حد طبیعی است، بهتر است در طول روز اقدام به شستن پاهایتان نمایید. باقی ماندن عرق در پا علاوه بر ایجاد بوی بد جوراب میتواند باعث ایجاد مشکلات پوستی و اختلال در سیستم ایمنی بدن نیز شود.

چگونه بوی جوراب را از بین ببریم؟

برای از بین بردن بوی بد جوراب بهترین راه بررسی ریشه مشکل، از بین بردن عامل و پیشگیری از ایجاد بوی بد جوراب میباشد. درصورتی که جورابتان بوی بد گرفته و کار از کار گذشته است! میتوانید از مواردی مانند شست و شوی جوراب، استفاده از ضر تعریق و موارد مختلفی استفاده نمایید. در قسمت زیر اصلی ترین روش های از بین بردن بوی بد جوراب را بیان میکینم:

  1. شست و شوی پا و جوراب
  2. استفاده از سرکه 
  3. خشک کردن پاها
  4. رعایت بهداشت پا
  5. استفاده از ضد تعریق ها
  6. استفاده از جوراب های مناسب
  7. تعویض جوراب در طول روز
  8. استفاده از کفش های مناسب
  9. استفاده از صابون و شوینده های ضدباکتری
  10. استفاده از جوراب های آنتی باکتریال یا نانو

همانطور که مشاهده میکنید، برای جلوگیری و از بین بردن بوی جوراب روش های مختلفی در دسترس است که در ادامه به توضیح هریک خواهیم پرداخت.

۱. شست و شوی پا و جوراب

اولین و ساده ترین روش شست و شوی پا و جوراب های میباشد. تعریق پا به عنوان یکی از اصلی ترین عوامل ایجاد بوی بد جوراب تنها با شست و شوی صحیح و منظم پا ها میتواند از بین رفته و رفع شود.

در صورتی که احساس میکنید میزان تعریق پاهایتان کمی بیشتر از حد طبیعی است، بهتر است در طول روز در صورت دیدن فرصت مناسب برای شست و شوی پاهایتان اقدام نمایید. شست و شوی چند باره پا در طول روز میتواند از نفوذ مقدار زیاد عرق به بافت جوراب جلوگیری نموده و در جهت جلوگیری از بوی نامطبوع جوراب موثر واقع شود.

۲. استفاده از سرکه

استفاده از سرکه و حتی آب نمک یکی از بهترین روش های برای از بین بردن بوی جوراب محسوب میشود. میتوانید با قرار دادن پاهایتان در آب گرم حاوی سرکه سیب یا آب نمک میتوانید در مسیر از بین بردن بوی بد جوراب حاصل از بوی پا قدم بردارید.

استفاده از سرکه سیب و آب نمک میتواند باعث افزایش پاکیزگی پاها نیز شود. البته درصورتی که در پای خود دارای زخم هستید بهتر است از این روش استفاده ننمایید.

استفاده از سرکه برای جلوگیری از بوی بد جوراب

۳. خشک کردن پاها

دانستیم که رطوبت یکی از بهترین شرایط برای رشد و تکثیر باکتری ها و قارچ های بو زا! در پا و جوراب محسوب میشود. پس از شستن پاها حتما پاهای خود را با حوله یا دستمال مناسب خشک نمایید.

همچنین درصورت مرطوب شدن کفش یا جوراب نیز بهتر است سریعا جوراب خود را درآورده، خشک نموده و سپس استفاده نمایید. رطوبت پا یکی از عوامل اصلی بو گرفتن جوراب میباشد.

۴. رعایت بهداشت پا

رعایت بهداشت پا یعنی جلوگیری از رشد باکتری ها و قارچ های بیماری زا و مضر! در جهت رعایت بهداشت پا که در نهایت باعث جلوگیری از بو گرفتن جوراب میشود میتوانید پاهای خود را در طول روز شسته و از شوینده ها و صابون های مختلف استفاده نمایید.

کوتاه کردن ناخن های بلند پا نیز موردی مهم به شمار میرود، سطح زیر ناخن محلی مناسب برای رشد و تکثیر باکتری های مختلف است که با قرار گرفتن در معرض تعریق پا فعالیت خود را افزایش داده و بوی بدی را در جوراب ایجاد مینمایند.

۵. استفاده از ضد تعریق ها

استفاده از ضد تعریق های مخصوص پا نیز میتواند بسیار تاثیر گذار واقع شود. ضدتعریق ها با جلوگیری و کاهش میزان تعریق پا باعث کاهش میزان رطوبت و فعالیت باکتری ها شده و از ایجاد بوی بد جوراب و پا جلوگیری مینمایند.

استفاده از ضدتعریق ها علاوه بر کاهش میزان تعریق با خواص آنتی باکتریالی خود به حفظ نظافت پا کمک کرده و از رشد باکتری ها و قارچ های بیماری زا نیز جلوگیری میکنند.

۶. استفاده از جوراب های مناسب

انتخاب جوراب برای پوشیدن در طول روز باید متناسب با شرایط آب و هوایی محیط باشد. در فصول گرم سال مانند تابستان استفاده از جوراب های ضخیم باعق افزایش تعریق پا و در نهایت فعالیت باکتری های شده که در نتیجه منجر به بوی بد جوراب میشود.

همچینین سعی کنید از جوراب های مرغوب استفاده نمایید. جوراب های ساخته شده از مواد نامرغوب با داشتن میزان تنفس پذیری پایین نیز میتوانند باعث بد بو شدن جوراب شوند!

۷. تعویض جوراب در طول روز

استفاده از یک جوراب به صورت طولانی مدت در طول روز امری اشتباه و بسیار ناپسند میباشد! علاوه بر بو گرفتن جوراب، ایجاد مشکلات پوستی حاصل از قارچ و باکتری نیز یکی از خطرات طولانی مدت استفاده از یک جوراب میباشد.

بهترین راه حل تعویض جوراب در طول روز میباشد. برای مثال میتوانید سعی کنید یک جفت جوراب اضافی را همراه خود داشته و پس از شست و شوی پا و خشک کردن پا ها، جوراب جدید را با جوراب قدیمی و استفاده شده تعویض نمایید.

تعویض جوراب برای از بین بردن بوی بد جوراب

۸. استفاده از کفش های مناسب

سعی کنید از کفش های مناسب و مرغوب که دارای تنفس پذیری مناسب هستند استفاده کنید. کفش هایی که تنفس بسیار کمی دارند با افزایش دمای قسمت درونی کفش، باعث تعریق زیاد پا خواهند شد.

تعریق زیاد پا نیز باعث نفوذ عرق در بافت جوراب، فعالیت باکتری ها و درنهایت ایجاد بوی بد پا میشود.

۹. استفاده از صابون و شوینده های ضدباکتری

در طول روز سعی کنید علاوه بر شست و شوی پاها، از صابون و شوینده های ضدباکتری برای شستن پاهای خود استفاده نمایید.

همچنین میتوانید جوراب های خود را با صابون های قوی و ضدباکتری شست و شو نمایید. شوینده های آنتی باکتریال با جلوگیری از رشد باکتری ها و قارچ های مختلف میتوانند از ایجاد بوی بد در جوراب در جلوگیری نمایند.

۱۰. استفاده از جوراب های آنتی باکتریال یا نانو

جوراب های نانو و آنتی باکتریال نوعی جوراب مرغوب هستند که میتوانند از رشد باکتری های مختلف جلوگیری نموده و برای بوی بد جوراب نقش پیشگیری کننده را اعمال نمایند.

جوراب های نانو علاوه بر داشتن خواص آنتی باکتریال، دارای تنفس پذیری بسیار مناسبی نیز هستند که میتوانند از این لحاظ نیز از بو گرفتن جوراب پیشگیری نمایند. در صورت علاقه مقاله جوراب نانو چیست را میتوانید در اوموژ مطالعه نمایید.

جمع بندی

دانستیم که عواملی مانند تعریق زیاد پا، فعالیت باکتری ها و قارچ ها، جنس نامرغوب جوراب و استفاده طولانی مدت از جوراب اصلی ترین دلایل ایجاد بوی بد جوراب بوده و با شست شوی مکرر پا، حفظ نظافت پا، استفاده از جوراب های مناسب و استفاده از ضد تعریق ها میتوان از بوی بد جوراب جلوگیری نمود.

فروشگاه اینترنتی اوموژ مرکز فروش عمده جوراب در سراسر کشور است که میتوانید جوراب مورد نیاز خود را به صورت آنلاین و اینترنتی از این فروشگاه در سراسر کشور خریداری نمایید. اوموژ دارای پشتیبانی آنلاین و ۲۴ نیز میباشد. تجربه خرید از اوموژ، تجربه ای لذت بخش برای شما خواهد بود، کافی است یکبار امتحان نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فروشگاه
حساب کاربری